Ułatwienia dostępu

Dzień Kanapki

W naszej szkole cyklicznie prowadzimy takie zajęcia, aby kształtować nawyki  i zasad zdrowego żywienia oraz  zwracać uwagę na ograniczanie spożywania słodyczy. W poprzednich dwóch latach dodatkowo przygotowywaliśmy i zwracaliśmy uwagę (obecnie też uwrażliwiamy uczniów) na spożywanie wszelkiego rodzaju kiszonek, aby budować swoją odporność w walce z pandemią covidową.  Ponadto wskazujemy na kulturalne spożywanie posiłków – dzieci przygotowują miejsca posiłku, dbają o odpowiednie nakrycie, w ciszy spożywają przygotowane własnoręcznie zdrowe śniadanie.

Pośrednio osiągane są cele szczegółowe takich zajęć, ponieważ uczeń:

  • uzasadnia konieczność spożywania zdrowych produktów – wie, dlaczego obchodzimy święto zdrowego jedzenia;
  • układa piramidę żywienia;
  • wymienia witaminy zawarte w żywności i wie, na co mają wpływ;
  • rozpoznaje smaki różnych produktów;
  • potrafi wskazać żywność zdrową i niezdrową.