Ułatwienia dostępu

Dzień Zdrowego Śniadania

W naszej szkole cyklicznie prowadzimy takie zajęcia, aby kształtować nawyki i zasady zdrowego żywienia oraz  zwracać uwagę na ograniczanie spożywania słodyczy. W poprzednich trzech latach dodatkowo przygotowywaliśmy i zwracaliśmy uwagę (obecnie też uwrażliwiamy uczniów) na spożywanie wszelkiego rodzaju kiszonek, aby budować swoją odporność w walce z pandemią covidową. W tym roku postawiliśmy na świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców.

Ponadto cały czas wskazujemy na kulturalne spożywanie posiłków – dzieci przygotowują miejsca posiłku, dbają o odpowiednie nakrycie, w ciszy spożywają przygotowane własnoręcznie zdrowe śniadanie.

Pośrednio osiągane są cele szczegółowe takich zajęć, ponieważ uczeń:

uzasadnia konieczność spożywania zdrowych produktów – wie, dlaczego obchodzimy święto zdrowego jedzenia;

 – układa piramidę żywienia;

 – wymienia witaminy zawarte w żywności i wie, na co mają wpływ;

– rozpoznaje smaki różnych produktów;

– potrafi wskazać żywność zdrową i niezdrową.